Gyakran ismételt kérdések

A gyűjtőkémény olyan egymás fölötti lakásokon áthaladó kémény, melybe lakásonként egy vagy több gázüzemű, átfolyós fali fűtőkészüléket csatlakoztatnak. Ezek többnyire fürdőszobai melegvíz ellátó berendezések, melyek szakaszos működésűek. Folytonos működésű készülék a lakásfűtő gázkazán/cirko/konvektor. Ezeket a hagyományos gyűjtőkéménybe csatlakozatni nem szabad.

A gyűjtőkéményeket 1960-1980 közötti időszakokban építettek, elsősorban házgyári elemekből készült panelházakba az ország egész területén.

A gyűjtőkémény 40x40x40 cm méretű betonelemekből készül, melyeket egymásra helyeznek és habarccsal kötnek össze. A beton elemekben kör keresztmetszetű nyílás van, melynek az egymás fölé helyezett beton elemekben kör keresztmetszetű kéménycsövet képeznek. A betonelemekben a nyílás átmérők felfelé növekedhetnek a tervezői előírás szerint. A legkisebb átmérő 17,5 cm, a legnagyobb átmérő 25 cm. A két méret között 2,5 cm-es lépcsők vannak.

A gyűjtőkéményeknek négy hibája van: – elméletileg nem megfelelőek, – hanyag kivitelezés miatt nem megfelelőek, – elhasználódás miatt nem megfelelőek, – folyamatos működésű gázkészülékekre nem használhatók

A kémény működése a huzat elvén alapszik. A meleg füstgáz-levegő keverék könnyebb, mint a külső hőmérsékleten lévő levegő és ezért felfelé áramlik. Ezzel vákuumot, szívóhatást fejt ki, minél hosszabb a kémény annál nagyobbat. Ugyanakkor a szívóhatás megoszlik a bekötött készülékek között, így a huzat egy-egy készüléknél kicsi, a gyufa lángját éppen megmozgatja. Ez elég is lenne, de előadódhat olyan helyzet, hogy egyes gázkészülékek működnek, mások nem, egyik lakásban éppen szellőztetnek, kint éppen melegfrontvan és ez elég lehet ahhoz, hogy egyes bekötéseknél megszűnik a huzat, sőt a lakás felé áramlik a füstgáz. Ez előre nem kiszámítható, így vannak olyan gyűjtőkémények, melyek működése labilis, nem biztonságos.

A betonelemeket összekötő habarcs “belóg” a kéménycsőbe. Az elemek között nincs habarcs, rés van. Nem megfelelő a belső átmérő. Felül kisebb, alul nagyobb lyukméretű blokkok vannak. A beton elemek oldalirányba elcsúszott állapotban vannak. És még számtalan hiba, ami az akkori magyarországi építkezésben előfordulhat.

Gázfűtés esetén a meleg füstgázból a hideg kémény falára savas-vizes kondenzátum csapódik ki. Ez a híg sav tönkreteszi a maltert, betont. Réseket tud képezni a lakóhelységek falán. Ez csökkentheti a huzathatást és egyben utat nyit a füstgáz beáramlásának a lakóhelységbe.

A füstgázban a nem tökéletes égés miatt szén-monoxid van. Ez színtelen szagtalan gáz. Belélegezve először a mozgásszerveket bénítja meg, majd a tudatánál lévő, de mozogni, beszélni már nem képes személy légzését is leállítja. Nincs hivatalos adat, de évi átlagban egy-két ember meghal gyűjtőkémények által okozott füstgázmérgezésben.

Pontos adat nincs, számuk 70-100 ezerre tehető.

Egyértelműen nem. Vannak, melyek jól működnek, de ellenőrizni mindet szükséges lenne.

Igen, az alábbi módszerek valamelyikével:
• felfúrás-kivakolás,
• lebontás, egyedi kémények beépítése,
• füstgáz elszívó ventillátor felszerelése
• FuránflexMultikamin eljárás

A gyűjtőkémény belsejét nagyteljesítményű gyémántszemcsés fúrógéppel, egy-két cm-rel nagyobbra bővítik. Ily módon az esetleges mérethibákat is kijavítjuk. Ez után egy gumitömlőt eresztenek a kéménybe, azt felfújják, mint az autógumit. A felfújt gumicső és a fal között 1-2 cm-es rés marad. Ezt pedig egy speciális vakolattal kiöntik. Az eljárás előnye, hogy a vakolat a réseket, kavernákat a kémény falán kitölti. Hátránya, hogy a felvitt vakolat nem korrózióálló. a javított gyűjtőkéményekbe lakásfűtő készülék nem csatlakoztatható.

Kivésik az épület falából a kéményelemeket. Helyükre minden lakáshoz egy rozsdamentes acél kéménycsövet építenek a volt gyűjtőkémény helyén. Az eljárás előnye, hogy fűtőberendezés is csatlakoztatható az egyedi kéményekbe. Hátránya, hogy minden lakásban lebontásra kerül a fal egy része, melyet újra kell építeni, festeni, csempézni.

Ez egy új eljárás, melynek lényege, hogy a gyűjtőkéményekbe egy különleges műanyagból készült lágy tömlőt behúznak, majd azt gőzzel felfújják és kikeményítik. Így összefüggő sima belső felület képeződik, ugrásszerűen megnő a huzat. Előnye, hogy a lakások teljesen épen maradnak, tökéletesen lezárja a réseket, kavernákat. 25 év garanciával rendelkezik. Kivitelezése gyors. Hátránya, hogy lakásfűtő berendezés nem csatlakoztatható.

A Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. dolgozta ki az anyagot és eljárást a 90-es évek végén. Az anyag acél szilárdságú üvegszálból és az azokat beágyazó hő és tűzálló műanyagból áll. Ha egyszer ezt az anyagot hővel kikeményítik, már hegesztő pisztollyal sem lehet elvágni. Minden korróziós hatásnak ellenáll. A kikeményedett anyag 1,5 mm vastag tökéletesen sima belső felületű. Kiváló hőszigetelő, így jelentős mértékben növeli a huzatot. Az új kémény béléscső márkaneve: FURÁNFLEX. Felhasználható gázfűtéseknél 200 Celsius/250 Celsius csúcs füstgázhőmérsékletekig.

A FURÁNFLEX kéménybéléscső anyagából 1999 óta több mint 150 km hosszat építettek be. Ennek többségét nyugati országokban. Magyarországon kívül engedéllyel rendelkezik Svédországban, Norvégiában, Cseh Köztársaságban, Balti államokban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban.

A legnagyobb hossz 50 méter, a legnagyobb átmérő pedig 450 mm volt.

Az eredeti FURÁNFLEX gyűjtőkémények továbbfejlesztett változata a MultikaminFuránflex. A technológia a következő lépésekből áll:
• a meglévő állapot felmérése,
• a kémény belsejének motoros szerkezettel történő tisztítása,
• a lágy kéménybéléscső behúzása a gyűjtőkéménybe,
• a béléscső felfújása kisnyomású gőzzel,
• a béléscső kikeményítése néhány óra alatt,
• fűtőberendezések falba épített csatlakozó csöveinek felszerelése,
• a tetőn a kéményekből kinyúló 1-1,5 m szilárd műanyagcső külső burkolása,
• hivatalos állapotfelmérés a javítás után.

A garancia 25 év. Rozsdamentes acéloknál 10 év.

Semmi falbontás vagy rongálás. Levonulás után a lakásokban össze kell söpörni néhány négyzetméter területet.

Eddig több ezer gyűjtőkéményt javítottak az ország területén a MultikaminFuránflex eljárással. Minden javítás sikeres volt.

Igen. Az engedély száma: A-84/2001. Kiadta az Építésügyi Minőségellenörző Innovációs Kht. (ÉMI). Az engedély tulajdonosa a Kompozitor Kft. Az engedélyt a Kompozitor Kft egyedileg adja ki egy-egy konkrét gyűjtőkémény javításához.

Csak azok végezhetnek, akik nagy gyakorlattal rendelkeznek a FURÁNFLEX javítások területén és mindenben megfelelnek a MultikaminFuránflex technológia követelményeinek.

Alapvető fontosságú, hogy a gyűjtőkémény belső felülete korrózióálló, tömör, sima legyen. Ezért a MultikaminFuránflex bélelést javasoljuk. Ezzel a gyűjtőkémény működése biztonságossá válik. Egy későbbi időpontban szóba kerülhet a lakásokban egyedi fűtőberendezések alkalmazása. Ekkor már csak egy füstgáz elszívó ventillátort kell a kémény tetejére szerelni és bekapcsolhatók a gázkészülékek.